Η θερμοκρασία στην είναι: ° C και ο καιρός είναι:

Category: Αισθητική Οδοντιατρική
Published on 27 January 2013 Hits: 7579
Print

Μειονέκτημα των μεταλλοκεραμικών στεφανών είναι η παρουσία μεταλλικού σκελετού, ο οποίος αν και καλύπτεται εντελώς με πορσελάνη προσδίδει μια σχετική αδιαφάνεια στην τελική αποκατάσταση, ιδίως στο σημείο του αυχένα (δηλαδή κοντά στα ούλα). Συνήθως, ένας εξειδικευμένος κεραμίστας σε ένα καλά εξοπλισμένο οδοντοτεχνικό εργαστήριο μπορεί να ξεπεράσει αυτό το μειονέκτημα. Πάντως, εάν κάποιος έχει ιδιαίτερα υψηλές αισθητικές απαιτήσεις είναι καλύτερο να προτιμήσει μια ολοκεραμική στεφάνη.

Οι ολοκεραμικές είναι νέου τύπου στεφάνες, απαλλαγμένες από μεταλλικό σκελετό. Οι ολοκεραμικές στεφάνες φέρουν έναν πορσελάνινο σκελετό ο οποίος καλύπτεται με ειδικού τύπου κεραμικό υλικό. Η απουσία μεταλλικού σκελετού χαρίζει ανυπέρβλητη αισθητική και φυσικότητα σε αυτές τις αποκαταστάσεις, οι οποίες μπορούν πλέον να μιμηθούν την διαφάνεια και τον ιριδισμό του φυσικού δοντιού.

Μειονέκτημα είναι το υψηλότερο κόστος και η σχετικά μειωμένη αντοχή τους, σε συγκριση με τα αλλα είδη στεφανών. Οι ολοκεραμικες στεφάνες δεν ενδεικνυνται για ολες τις περιπτώσεις π.χ. όταν υπαρχουν συγκλεισιακα προβλήματα ή ασκουνται ιδιαιτερα έντονες μασητικες πιέσεις, προτιμούμε τις μεταλλοκεραμικες. Πάντως, όταν τηρούνται οι κανόνες και τοποθετούνται στις περιπτώσεις όπου υπάρχει ένδειξη, οι ολοκεραμικές εργασίες έχουν πολύ καλή συμπεριφορά στο χρόνο και εξαιρετική αισθητική απόδοση.

Πως τοποθετείται μία στεφάνη;

Η διαδικασία είναι ανώδυνη και σχετικά απλή, απαιτεί όμως 3-5 επισκέψεις. Σε πρώτη φάση γίνεται η αποκατάσταση των τυχόν προβλημάτων που αντιμετωπίζει το δόντι (σε πολύ κατεστραμμένα δόντια μπορεί να χρειαστεί ενδοδοντική θεραπεία και τοποθέτηση χυτού άξονα).

Στη συνέχεια, το δόντι παρασκευάζεται έτσι ώστε να παραλληλιστούν τα τοιχώματά και να αφαιρεθεί περίπου 1 με 1,5 χιλιοστό οδοντικού ιστού. Αφού ολοκληρωθεί η προετοιμασία του δοντιού λαμβάνεται αποτύπωμα στη βάσει του οποίου το εργαστήριο θα κατασκευάσει την στεφάνη.

Βρίσκεστε εδώ:   HomeΑισθητική ΟδοντιατρικήΟλοκεραμικές Στεφάνες