Η θερμοκρασία στην είναι: ° C και ο καιρός είναι:

Ορθοδοντική

Print

Τα ορθοδοντικά προβλήματα είναι δυνατόν να οφείλονται σε κληρονομικούς ή σε περιβαλλοντικούς παράγοντες ή σε συνδυασμό των παραπάνω. Το μέγεθος δοντιών και γνάθων καθώς και οι σχέσεις μεταξύ τους είναι χαρακτηριστικά, που κληρονομούνται από τους γονείς προς τα παιδιά.

  • Ως κληρονομικός παράγων μπορεί να θεωρηθεί η περίπτωση κατά την οποία το παιδί έχει κληρονομήσει μεγάλα δόντια από τον πατέρα και μικρές γνάθους από την μητέρα, με αποτέλεσμα τα δόντια να μη χωράνε και να εμφανίσουν έντονο συνωστισμό.
  • Ως περιβαλλοντικοί παράγοντες χαρακτηρίζονται διάφορες μη φυσιολογικές συνήθειες όπως ή στοματική αναπνοή, ο θηλασμός του δακτύλου ή της γλώσσας το δάγκωμα των νυχιών ή ξένων αντικειμένων (μολύβια), με αποτέλεσμα τα δόντια να μεταναστεύουν και να διαταράσσεται η αρμονική σχέση των γνάθων με άμεση επίπτωση στην αισθητική του προσώπου.
  • Άλλη κατάσταση, η οποία συχνά προκαλεί ορθοδοντικά προβλήματα είναι η πρόωρη απώλεια παιδικών δοντιών από τερηδόνα. Αυτό συμβαίνει, διότι, λόγω της μετακίνησης των παρακειμένων δοντιών χάνεται ο χώρος, που τα παιδικά δόντια πρέπει να διατηρήσουν μέχρι την αναστολή των μόνιμων δοντιών. Έτσι όταν έρθει ο καιρός να ανατείλουν τα μόνιμα, δεν υπάρχει αρκετός χώρος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί συνωστισμός ή άλλα συναφή προβλήματα.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να πάμε το παιδί μας στον ορθοδοντικό;

Η καλύτερη ηλικία για μια πρώτη εξέταση των δοντιών του παιδιού σας είναι αυτή των 7-8 χρονών. Η εξέταση αυτή θα προσδιορίσει και τον τάλληλο χρόνο έναρξης της θεραπείας σε περίπτωση διαπίστωσης ορθοδοντικού προβλήματος. Η αναβολή θεραπείας ορισμένων προβλημάτων σε μικρή ηλικία για αργότερα καθιστά τότε δύσκολη την αντιμετώπισή τους.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα από την έγκαιρη έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας ;

  • Μεγαλύτερη πιθανότητα αποφυγής εξαγωγής μόνιμων δοντιών.
  • Καλύτερος έλεγχος των σκελετικών προβλημάτων δεδομένου ότι πριν από την εφηβεία ο ορθοδοντικός μπορεί να ελέγξει και να επηρεάσει τη σκελετική αύξηση.
  • Καλύτερη ανταπόκριση των ιστών στην θεραπεία.
  • Μεγαλύτερος βαθμός προσαρμογής των μικρών ασθενών στους μηχανισμούς και καλύτερη συνεργασία.
  • Πρακτικά ευκολότερη θεραπεία, λόγω λιγότερων υποχρεώσεων των παιδιών του Δημοτικού από αυτά του Γυμνασίου και Λυκείου.
  • Τα μικρότερα παιδιά δεν ντρέπονται και γενικά δεν έχουν τις αναστολές των μεγαλύτερων.Όταν η θεραπεία αρχίζει νωρίς, στην εφηβεία έχει πια σχεδόν τελειώσει και οι έφηβοι έχουν αυξημένη αυτοπεποίθηση. Λόγω της καλύτερης εμφάνιση του στόματος και του προσώπου γενικότερα.
  • Οι ασθενείς, στους οποίους ο σκελετός έχει πλέον διαμορφωθεί, οδηγούνται συχνότερα σε θεραπείες με εξαγωγές μόνιμων δοντιών, ή όταν υπάρχουν σκελετικά προβλήματα απαιτείται ίσως και κάποια χειρουργική επέμβαση.

Πόσο διαρκεί μία ορθοδοντική θεραπεία;

Η διάρκεια μιας θεραπείας ποικίλλει ανάλογα με το είδος και την βαρύτητα του προβλήματος. Για την προληπτική ορθοδοντική απαιτούνται μόλις 2-3 μήνες ενεργούς φάσης και στη συνέχεια απλή συγκράτηση του αποτελέσματος για περίπου 1 χρόνο. Για την πλήρη κατασταλτική ορθοδοντική θεραπεία χρειάζονται από 18 ως 30 μήνες (1,5 ως 2,5 χρόνια), ανάλογα με το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος, αλλά και τη συνεργασία του ασθενούς.

Δειτε περισσότερα για ορθ. μηχανισμους