Η θερμοκρασία στην είναι: ° C και ο καιρός είναι:

Category: Γενική Οδοντιατρική
Published on 02 January 2013 Hits: 6555
Print

Τι είναι η απονεύρωση και πότε χρειάζεται;

Το δόντι στο εσωτερικό του έχει ένα ζωντανό όργανο, που ονομάζεται πολφός. Το όργανο αυτό περιέχει τα αγγεία και τα νεύρα με τα οποία το δόντι επικοινωνεί με τον υπόλοιπο οργανισμό.

Συχνά από διάφορες αιτίες, π.χ. τερηδόνα, περιοδοντίτιδα, τραυματισμούς, κλπ., ο πολφός μπορεί να υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη και τελικά να νεκρωθεί.Τότε χρειάζεται να γίνει απονεύρωση. Εάν η θεραπεία δεν γίνει έγκαιρα, τότε ο νεκρός πολφός θα δημιουργήσει μόλυνση που σταδιακά θα επεκταθεί έξω από το δόντι και θα προκαλέσει απόστημα. Αυτή η επιπλοκή είναι σοβαρή και μπορεί να έχει συνέπειες στην γενική υγεία, γι' αυτό πρέπει να προλαμβάνεται.

Πως γίνεται η απονεύρωση;

Στην πρώτη επίσκεψη γίνεται η αφαίρεση του πολφού. Στην συνέχεια ο κενός χώρος που απομένει μετά την αφαίρεση του πολφού (στο εσωτερικό του δοντιού), απολυμαίνεται, διευρύνεται και τελικά κλείνεται ερμητικά με ειδικό υλικό. Η θεραπεία απαιτεί 1- 4 επισκέψεις, ανάλογα με την μορφολογία του δοντιού, τον αριθμό των ριζών και την ύπαρξη ή όχι μόλυνσης.

12

Τα στάδια μιας ενδοδοντικής θεραπείας

Τελική αποκατάσταση

Μετά την ολοκλήρωση της ενδοδοντικής θεραπείας, πρέπει να τοποθετηθεί το γρηγορότερο η μόνιμη επανορθωτική εργασία, η οποία θα συμβάλλει στην διατήρηση του δοντιού σας για πολλά χρόνια. Η τελική αποκατάσταση που κάθε φορά χρειάζεται, εξαρτάται από το βαθμό καταστροφής του δοντιού και από άλλους παράγοντες και μπορεί να είναι ένα απλό σφράγισμα, μια ολική θήκη πορσελάνης, ένα επένθετο συνθετικής ρητίνης, κλπ.

Βρίσκεστε εδώ:   HomeΓενική ΟδοντιατρικήΕνδοδοντική θεραπεία