Η θερμοκρασία στην είναι: ° C και ο καιρός είναι:

Category: Γενική Οδοντιατρική
Published on 31 December 2012 Hits: 6785
Print

Πότε ένα δόντι χρειάζεται σφράγισμα;

decayedtoothΌταν προσβληθεί από τερηδόνα. Πρόκειται για μία συχνή αρρώστια, που ξεκινά σαν μία μικροσκοπική τρύπα στην επιφάνεια του δοντιού (σμάλτο) η οποία σταδιακά μεγαλώνει και προσβάλλει βαθύτερα στρώματα του δοντιού. Αν το δόντι δεν σφραγιστεί έγκαιρα, η τερηδόνα θα μολύνει το νεύρο και σταδιακά το δόντι θα καταστραφεί ολοσχερώς.

Πώς γίνεται το σφράγισμα;

Ο γιατρός, αφου χορηγήσει τοπική αναισθησία, απομακρύνει το χαλασμένο οδοντικό ιστό και αντικαθιστά το κομμάτι του δοντιού που λείπει με ένα συνθετικό υλικό. Τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι συνήθως δύο: το αμάλγαμα και η ρητίνη.

Σφραγίσματα αμαλγάματος:

Είναι τα γνωστά σε όλους μεταλλικά (μαύρα) σφραγίσματα. Το αμάλγαμα είναι ένα κράμα υδραργύρου και διαφόρων μετάλλων (χαλκού, αργύρου, κασσιτερου, ψευδαργύρου κ.λπ.). Προκειται για ένα αξιόπιστο και δοκιμασμένο στα χρόνια οδοντιατρικό υλικό, η χρήση του οποίου έχει περιοριστεί για αισθητικούς λόγους.

Σφραγίσματα ρητίνης (λευκά):

Η συνθετική ρητίνη είναι ένα πολυμερές υλικό το οποίο μπορεί να κολλήσει στον οδοντικό ιστό και να αντικαταστήσει ένα τμήμα του δοντιού που λείπει. Τα σφραγίσματα ρητίνης είναι πολύ υψηλής αισθητικής, καθώς δεν ξεχωρίζουν από το φυσικό δόντι. Το ίδιο υλικό μπορεί να χρησιμοποιθεί και για την βελτίωση της όψης των μπροστινών δοντιών (bonding).

amalg resin

Αντικατάσταση παλαιών μεταλλικών σφραγισμάτων με σφραγίσματα συνθετικής ρητίνης

abcd

Πόσα χρόνια διαρκεί ένα σφράγισμα;

Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως;

  • την ευπάθεια του κάθε ατόμου στην τερηδόνα
  • την έκταση της αρχικής βλάβης του δοντιού (πόσο μεγάλο είναι το σφράγισμα)
  • το επίπεδο στοματικής υγιεινής
  • την διατροφή κ.λπ.

Τα μαύρα σφραγίσματα κρατάνε περισσότερο από τα λευκά;

Θα λέγαμε πως δεν υπάρχει γενικός κανόνας. Το μεταλλικό σφράγισμα σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει καλύτερη συμπεριφορά (πχ. όταν η τερηδόνα επεκτείνεται κάτω από τα ούλα). Σε άλλες περιπτώσεις όμως το λευκό υλικό (ρητίνη), λόγω της ικανότητάς του να συγκολλάται με τους οδοντικούς ιστούς, ενισχύει τα αποδυναμωμένα τοιχώματα του δοντιού και τα προστατεύει από πιθανό κάταγμα.

Κάθε πότε πρέπει να αντικαθίστανται τα σφαγίσματα;

Ένα σφράγισμα πρέπει να αλλαχθεί εάν:

  • εμφανιστεί ξανά τερηδόνα στο δόντι,
  • σπάσει κομμάτι από το σφράγισμα ή από τα τοιχώματα του δοντιού,
  • το υλικό του σφραγίσματος δεν έχει καλή επαφή με το δόντι και αφήνει μικρό κενό (περιεμφρακτικός χώρος),
  • εμφανιστεί πρόβλημα με το νεύρο του δοντιού

Ακόμα και αν δεν συντρέχει κάποια από αυτές τις προυποθέσεις, πολύ παλαιά σφραγίσματα (άνω των 15 ετών) πρέπει να αντικαθίστανται καθώς το υλικό σταδιακά εκφυλίζεται.

Βρίσκεστε εδώ:   HomeΓενική ΟδοντιατρικήΕμφράξεις (Σφραγίσματα)