Η θερμοκρασία στην είναι: ° C και ο καιρός είναι:

Category: Για ενήλικες
Published on 24 January 2013 Hits: 12473
Print

Πότε χρειάζεται η Φθορίωση των Δοντιών;

Η φθορίωση των δοντιών είναι μια θεραπεία που κυρίως εφαρμόζεται κατά την παιδική ηλικία για την προστασία των ευαίσθητων παιδικών δοντιών. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη θεραπεία μεταξύ 6 και 15 ετών, την περίοδο δηλαδή που σχηματίζονται και ανατέλουν τα μόνιμα δόντια.

Χρησιμοποιείται όμως και σε ενήλικες, κυρίως σε άτομα που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο τερηδόνας ή πρόβλημα υπερευαισθησίας. Η συνηθέστερη περίπτωση χρήσης της φθορίωσης στους ενήλικες αφορά σε δόντια με εκτεθιμένο τμήμα της ρίζας λόγω υφίζησης των ούλων. Η ρίζα του δοντιού καλύπτεται απο οστείνη που είναι λεπτότερη και όχι τόσο σκληρή όσο η αδαμαντίνη, με συνέπεια να είναι πιο επιρρεπής σε τερηδονισμό ή σε αποτριβές που προκαλούν υπερευαισθησία. Η τοπική φθορίωση βοηθά στην ενίσχυση αυτής της περιοχής μειώνοντας τα συμπτώματα της ευαισθησίας καθώς και τον κίνδυνο τερηδόνας.

Πώς γίνεται η Φθορίωση των Δοντιών;

Η πρόσληψη φθορίου από τον οργανισμό μας μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους:

  • τροφές που περιέχουν φθόριο πχ. ψάρια
  • φθοριωμένο πόσιμο νερό
  • φθοριούχες οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα
  • ταμπλέτες ή άλλα συμπληρώματα φθορίου
  • τοπική εφαρμογή στο ιατρείο

Όταν μιλάμε για φθορίωση των δοντιών αναφερόμαστε συνήθως στην τοπική εφαρμογή υψηλών συγκεντρώσεων φθορίου στα δόντια μας από τον οδοντίατρο στο ιατρείο.

Φθορίωση στο ιατρείο με βερνίκι φθορίου

Πρόκειται για τη μέθοδο φθορίωσης που χρησιμοποιείται περισσότερο σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά σε περιπτώσεις που χρειαζόμαστε πιο εντοπισμένη εφαρμογή φθορίου σε ορισμένα μόνο δόντια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Τα βερνίκια φθορίου είναι ουσίες με πολύ υψηλή συγκέντρωση φθορίου που επαλείφονται στο δόντι (πάνω στην αδαμαντίνη ή την οστείνη) από τον οδοντίατρο με τη χρήση ειδικού πινέλου. Το υλικό σκληραίνει γρήγορα αλλά συνιστάται να μην βουρτσίσει τα δόντια ή φάει ο ασθενής για τις επόμενες 4 ώρες τουλάχιστον.

Όταν γίνεται τοπική εφαρμογή φθορίου, σχηματίζονται και εναποτίθενται πάνω στην επιφάνεια του δοντιού μικρά σφαιρίδια φθοριούχου ασβεστίου. Αυτά τα σφαιρίδια λειτουργούν σαν δεξαμενές φθορίου απελευθερώνοντας σταδιακά το φθόριο και το ασβέστιο, προστατεύοντας το δόντι από τις επιθέσεις των οξέων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παράλληλα σφραγίζουν τυχόν εκτεθιμένα οδοντικά σωληνάρια της οδοντίνης ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα της υπερευαισθησίας.

 
Category: Για ενήλικες
Published on 20 January 2013 Hits: 12874
Print

Που οφείλεται η ουλίτιδα?

oulitidaΗ αιτία που προκαλεί την ουλίτιδα είναι η οδοντική πλάκα. Πρόκειται για μια αόρατη μεμβράνη που καλύπτει τα δόντια και αποτελείται από δισεκατομμύρια μικρόβια. Μετά από κάθε σωστό πλύσιμο των δοντιών, η οδοντική πλάκα καταστρέφεται αλλά μέσα σε λίγα λεπτά αρχίζει να σχηματίζεται ξανά. Όμως, τα καινούρια αυτά μικρόβια δεν μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή πριν περάσουν 1-2 ημέρες. Έτσι η ουλίτίδα εμφανίζεται όταν το καθημερινό πλύσιμο των δοντιών δεν γίνεται με σωστό τρόπο, με αποτέλεσμα ορισμένα μικρόβια να παραμένουν στη θέση τους, και να ωριμάζουν.

Προδιαθεσικοί παράγοντες

Οι κυριότεροι παράγοντες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση ουλίτιδας είναι εκείνες οι καταστάσεις που ευνοούν την συγκράτηση μικροβίων στα δόντια π.χ. τερηδόνες, παλιές θήκες ή γέφυρες με κακή εφαρμογή, δόντια στραβά σε συνωστισμό, κ.λπ. Άλλοι παράγοντες είναι: κληρονομικότητα, εγκυμοσύνη, ορμονικες διαταραχές, κάπνισμα , διαβήτης, stress κ.λπ.

Θεραπεία ουλίτιδας

Η θεραπεία της ουλίτιδας είναι απλή και απαιτεί 1-3 επισκέψεις. Σε πρώτη φάση γίνεται αφαίρεση της πέτρας και στίλβωση των δοντιών. Στις επόμενες επισκέψεις γίνεται υπο-ουλική απόξεση, προκειμένου να καταπολεμηθεί η φλεγμονή. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία. Η ουλίτιδα θεραπεύεται πλήρως χωρίς να αφήνει ίχνη από το πέρασμά της.

Όμως, απαραίτητη προυπόθεση για την επιτυχία της θεραπείας είναι η συνεργασία του ασθενή και η πιστή τήρηση των οδηγιών που θα του δοθούν σχετικά με την καθημερινή περιποίηση των δοντιών και τη σωστή χρήση της οδοντόβουρτσας και του οδοντικού νήματος.

Θεραπεια Ουλιτιδας

 

Επιπλοκές της ουλίτιδας

Εάν η ουλίτιδα παραμείνει χωρίς θεραπεία, υπάρχει ο κίνδυνος η φλεγμονή να προχωρήσει βαθύτερα και να επηρεάσει το κόκαλο των γνάθων. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται περιοδοντίτιδα και είναι πολύ σοβαρή, καθώς προκαλεί τελικά και την πτώση των δοντιών. Η μετάπτωση της ουλίτιδας σε περιοδοντίτιδα συνήθως δεν γίνεται αντιληπτή από τον ίδιο τον ασθενή παρά μόνο σε πολύ προχωρημένο στάδιο, όταν τα δόντια αρχίσουν να κουνιούνται.