Η θερμοκρασία στην είναι: ° C και ο καιρός είναι:

Category: Γενική Οδοντιατρική
Published on 12 January 2013 Hits: 19311
Print

Βαθύς Καθαρισμός Δοντιών από τον Οδοντίατρο

Ο επαγγελματικός βαθύς καθαρισμός των δοντιών απο τον οδοντίατρο είναι το πρώτο βήμα για την θεραπεία της ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας. Για τα αρχικά στάδια της ουλίτιδας ένας καθαρισμός των δοντιών που συνοδεύεται απο την απομάκρυνση της πέτρας (αποτρύγωση) είναι συνήθως αρκετός για να επαναφέρει τη υγεία των ούλων. Σε πιο προχωρημένα στάδια, όπως σε μια περιοδοντίτιδα, απαιτείται βαθύτερος καθαρισμός και ριζική απόξεση.

oulitida2 
Υγιή ούλα                          Ουλίτιδα

Τι είναι η Αποτρύγωση και η Ριζική Απόξεση

Αποτρύγωση είναι η οδοντιατρική διαδικασία της απομάκρυνσης της οδοντικής πλάκας και της πέτρας (τρυγίας) απο τα δόντια, και κυρίως απο την περιοχή γύρω απο την γραμμή των ούλων.

Ριζική Απόξεση είναι η διαδικασία καθαρισμού της πέτρας και των μικροβίων απο τις επιφάνειες της ρίζας του δοντιού κάτω απο τα ούλα. Επίσης ο οδοντίατρος θα εξομαλύνει τυχόν ανωμαλίες των ριζικών επιφανειών που μπορεί να βοηθήσουν στην προσκόλληση της οδοντικής πλάκας και τη συσσώρευση τρυγίας στα δόντια.

Η απομάκρυνση της πλάκας και πέτρας απο τα δόντια σε τακτά χρονικά διαστήματα, στα πλαίσια προληπτικών επισκέψεων στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην πρόληψη της ουλίτιδας αλλά και της τερηδόνας.

Γιατί χρειάζεται τακτικός Καθαρισμός των Δοντιών απο Οδοντίατρο

Σε πολλές περιπτώσεις η καλή στοματική υγιεινή δεν είναι αρκετή για να αποτραπεί ο σχηματισμός πέτρας κάτω από τα ούλα (υπο-ουλική τρυγία).

Η πέτρα προκαλεί τον ερεθισμό και φλεγμονή των ούλων, που αρχίζουν να χάνουν την επαφή τους με το δόντι και να υποχωρούν (υφίζηση των ούλων). Το κενό ανάμεσα στα ούλα και τα δόντια βαθαίνει και σχηματίζονται μικρού βάθους περιοδοντικοί θύλακοι όπου συγκεντρώνεται ακόμη περισσότερη πλάκα και πέτρα. Μέχρι το σημείο αυτό η κατάσταση είναι αναστρέψιμη και μπορεί να θεραπευθεί με ένα καθαρισμό των δοντιών και αποτρύγωση απο τον οδοντίατρο και συχνό βούρτσισμα.

Σταδιακά οι περιοδοντικοί θύλακοι βαθαίνουν. Όταν το βάθος τους είναι μεγαλύτερο απο 3 χιλιοστά απαιτείται να γίνει ριζική απόξεση για την αντιμετώπιση της αρχόμενης περιοδοντίτιδας.

Περαιτέρω βάθυνση των θυλάκων είναι σημάδι σοβαρής περιοδοντίτιδας. Η μόλυνση προσβάλλει τους περιοδοντικούς ιστούς και σημειώνεται απώλεια οστού γύρω απο τα δόντια. Χωρίς άμεση περιοδοντική θεραπεία τα δόντια θα αρχίσουν να κουνιούνται και τελικά θα πέσουν. Σε αυτό το στάδιο, ο βαθύς καθαρισμός απο τον οδοντίατρο με αποτρύγωση και ριζική απόξεση είναι βέβαια απαραίτητος, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να σταματήσει την περιοδοντική νόσο ούτε να αποκαταστήσει τη βλάβη. Απαιτούνται πλέον χειρουργικές θεραπείες των ούλων.

Η διαδικασία της αποτρύγωσης και ριζικής απόξεσης

Σε περιπτώσεις που υπάρχει μόνο μια ελαφριά ουλίτιδα, ο καθαρισμός και η αποτρύγωση των δοντιών μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα μόνο ραντεβού, και συνήθως δεν απαιτείται καν αναισθησία. Αν όμως χρειάζεται ριζική απόξεση για θεραπεία περιοδοντίτιδας μπορεί να απαιτηθούν 2 ή και 4 ραντεβού ανάλογα αν η θεραπεία γίνει ανά γνάθο ή τεταρτημόριο.

Ο βαθύς καθαρισμός μπορεί να είναι επώδυνος, ιδιαίτερα αν προϋπάρχει ευαισθησία των δοντιών, αποτριβές, και σοβαρή υφίζηση των ούλων. Ανάλογα και με τον ασθενή είναι πιθανόν να χρειασθεί η χρήση τοπικού αναισθητικού gel για να είναι πιο άνετη η θεραπεία.

Ο καθαρισμός των δοντιών γίνεται με τη χρήση ειδικής συσκευής υπερήχων, ή εργαλείων χειρός που ονομάζονται ξέστρα, ή συνδυασμό τους. Συνήθως οι υπέρηχοι χρησιμοποιούνται αρχικά για την αφαίρεση των μεγαλύτερων ποσοτήτων της υπερουλικής πλάκας και πέτρας απο τα δόντια, ενώ τα εργαλεία χειρός χρησιμοποιούνται περισσότερο για τον υπο-ουλικό καθαρισμό των δοντιών.

Μετά την αφαίρεση της οδοντικής πλάκας και της τρυγίας, ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί ειδικά εργαλεία για να 'λειάνει' την επιφάνεια της ρίζας του δοντιού για να βοηθήσει την επαναπροσκόλληση των ούλων. Αυτό βοηθά στο να μειωθεί γρήγορα το βάθος των περιοδοντικών θυλάκων και να ελαττωθεί ο κίνδυνος περιοδοντίτιδας.

Μετά την ριζική απόξεση ο οδοντίατρος μπορεί να τοποθετήσει τοπικά αντιβιοτικά μέσα στους περιοδοντικούς θυλάκους για να εξουδετερώσει τυχόν εναπομείναντα μικρόβια και να αποτρέψει να αναπτυχθούν ξανά πριν επουλωθούν τα ούλα.

Στο τέλος της διαδικασίας η επιφάνεια της μύλης των δοντιών θα γυαλιστεί για να απομακρυνθούν συσσωρευμένες επιφανειακές χρωστικές που έχουν αλλοιώσει το χρώμα τους και να βελτιωθεί η εμφάνιση τους. Μία μέθοδος στίλβωσης είναι η σοδοβολή, με τη χρήση μιας συσκευής που πετάει με πίεση μικρά σωματίδια διττανθρακικού νατρίου (σόδα) μαζί με αέρα και νερό, υπό μορφή σπρέι, και έτσι καθαρίζει και γυαλίζει την επιφάνεια του δοντιού.

 
Category: Γενική Οδοντιατρική
Published on 11 January 2013 Hits: 18049
Print

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα ορθοδοντικά προβλήματα;

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι προβλημάτων:

  • Ο πρώτος τύπος είναι τα οδοντικά προβλήματα, όπου τα δόντια για διάφορες αιτίες δεν έχουν σωστές θέσεις στην οστική τους βάση, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συνωστισμένα, με διαστήματα στροφές.
  • Συνήθως τα προβλήματα αυτά δεν είναι εμφανή, όταν το στόμα είναι κλειστό.Ο δεύτερος τύπος είναι τα σκελετικά προβλήματα, όπου οι γνάθοι δεν έχουν αυξηθεί αρμονικά μεταξύ τους, με επίπτωση στη λειτουργία του στόματος και στην αισθητική του προσώπου. Στόχος της ορθοδοντικής θεραπείας είναι η βελτίωση των θέσεων των δοντιών και η αρμονία του προσώπου.
  • Τέλος, στον τρίτο τύπο ο ασθενής παρουσιάζει συνδυασμό οδοντικών και σκελετικών προβλημάτων, τα οποία έχουν επίπτωση όχι μόνο στην περιοχή του στόματος, αλλά και στην εμφάνιση του προσώπου.

Τι είδους ορθοδοντικοί μηχανισμοί υπάρχουν;

Οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται κατά την ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να είναι κινητοί μηχανισμοί, όταν ο ασθενής μπορεί να τους βγάλει μόνος του από το στόμα ή ακίνητοι, όταν μένουν σταθεροί στα δόντια κατά την θεραπεία και αφαιρούνται μόνο από τον ορθοδοντικό.

 
np3 np20
Λευκά «σιδεράκια» στην άνω
γνάθο και μεταλλικά στην κάτω
Μεταλλικά «σιδεράκια» τοποθετημένα στις γλωσσικές (πίσω) επιφάνειες των δοντιών

 

Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει με κινητούς μηχανισμούς (μασελάκια), αλλά αυτοί οι μηχανισμοί διορθώνουν πολύ περιορισμένα (τοπικά) προβλήματα. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η ορθοδοντική απαιτεί ακίνητους μηχανισμούς (σιδεράκια), που δεν διορθώνουν μόνο τη θέση των δοντιών, αλλά αποκαθιστούν και την αρμονία των χειλέων και την αισθητική του προσώπου γενικότερα.

Μηχανισμοί διεύρυνσης

Είναι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται για αλλαγή του σχήματος των οδοντικών τόξων. Περιλαμβάνουν κινητές πλάκες διεύρυνσης που πρέπει να είναι στο στόμα μέρα και νύχτα και ακίνητους μηχανισμούς διεύρυνσης που είναι διαρκώς προσκολλημένοι στα δόντια.

Λειτουργικά μηχανήματα

Είναι κινητοί ή ακίνητοι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση σκελετικών προβλημάτων σε περίπτωση που ο ορθοδοντικός επιδιώκει καθοδήγηση, διέγερση ή και αναστολή της αύξησης των γνάθων. Ενδείκνυνται σε μικρά παιδιά, αλλά κυρίως στην προεφηβική και εφηβική ηλικία. Τα κινητά λειτουργικά μηχανήματα χρησιμοποιούνται τη νύχτα και μερικές ώρες της ημέρας ενώ τα ακίνητα, επειδή είναι σταθερά προσαρμοσμένα στα δόντια, δεν μπορούν να αφαιρεθούν από το παιδί. Τα πλεονεκτήματα των κινητών μηχανισμών έναντι των ακίνητων είναι ότι καθαρίζονται ευκολότερα και μπορεί να αφαιρεθούν για πιο άνετη μάσηση. Το γεγονός όμως ότι αφαιρούνται κατά βούληση, αποτελεί σε μη συνεργάσιμα παιδιά σοβαρό μειονέκτημα.

Εξωστοματικά μηχανήματα

Αυτά στηρίζονται με ελαστικούς ιμάντες στον αυχένα ή στο κεφάλι και χρησιμοποιούνται, είτε σε ορθοδοντικά προβλήματα, εξασφαλίζοντας στα δόντια τον χώρο που λείπει, είτε σε σκελετικά προβλήματα επιτυγχάνοντας προτροπή ή αναστολή της αύξησης των γνάθων.

Ακίνητοι μηχανισμοί - (Τα κλασσικά σιδεράκια)

Ελαστικοί δακτύλιοι, ελαστικές αλυσίδες ή ειδικά ελατήρια, τα οποία τοποθετούνται σε συνδυασμό με τα τόξα, που συνδέουν τα μεταλλικά ή τα κεραμικά άγκιστρα, προκαλούν μετακίνηση ακριβείας στα δόντια προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Χρησιμοποιούνται σε οποιαδήποτε ηλικία και έχουν απόλυτη ένδειξη, οποτεδήποτε είναι απαραίτητη ή μετακίνηση ακριβείας ορισμένων ή όλων των δοντιών.

Συγκρατητικοί μηχανισμοί

Μετά την αφαίρεση των ακίνητων μηχανισμών είναι απαραίτητη η διατήρηση του αποτελέσματος για διάστημα, που ορίζει κατά περίπτωση ο ορθοδοντικός. Αυτό γίνεται με κινητούς ή ακινητους συγκρατητικούς μηχανισμούς. Η συνέπεια του ασθενούς στη φάση αυτή είναι καθοριστική, γιατί διασφαλίζει τη θεραπεία από πιθανές υποτροπές.

 
Category: Γενική Οδοντιατρική
Published on 02 January 2013 Hits: 15430
Print

Τι είναι η απονεύρωση και πότε χρειάζεται;

Το δόντι στο εσωτερικό του έχει ένα ζωντανό όργανο, που ονομάζεται πολφός. Το όργανο αυτό περιέχει τα αγγεία και τα νεύρα με τα οποία το δόντι επικοινωνεί με τον υπόλοιπο οργανισμό.

Συχνά από διάφορες αιτίες, π.χ. τερηδόνα, περιοδοντίτιδα, τραυματισμούς, κλπ., ο πολφός μπορεί να υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη και τελικά να νεκρωθεί.Τότε χρειάζεται να γίνει απονεύρωση. Εάν η θεραπεία δεν γίνει έγκαιρα, τότε ο νεκρός πολφός θα δημιουργήσει μόλυνση που σταδιακά θα επεκταθεί έξω από το δόντι και θα προκαλέσει απόστημα. Αυτή η επιπλοκή είναι σοβαρή και μπορεί να έχει συνέπειες στην γενική υγεία, γι' αυτό πρέπει να προλαμβάνεται.

Πως γίνεται η απονεύρωση;

Στην πρώτη επίσκεψη γίνεται η αφαίρεση του πολφού. Στην συνέχεια ο κενός χώρος που απομένει μετά την αφαίρεση του πολφού (στο εσωτερικό του δοντιού), απολυμαίνεται, διευρύνεται και τελικά κλείνεται ερμητικά με ειδικό υλικό. Η θεραπεία απαιτεί 1- 4 επισκέψεις, ανάλογα με την μορφολογία του δοντιού, τον αριθμό των ριζών και την ύπαρξη ή όχι μόλυνσης.

12

Τα στάδια μιας ενδοδοντικής θεραπείας

Τελική αποκατάσταση

Μετά την ολοκλήρωση της ενδοδοντικής θεραπείας, πρέπει να τοποθετηθεί το γρηγορότερο η μόνιμη επανορθωτική εργασία, η οποία θα συμβάλλει στην διατήρηση του δοντιού σας για πολλά χρόνια. Η τελική αποκατάσταση που κάθε φορά χρειάζεται, εξαρτάται από το βαθμό καταστροφής του δοντιού και από άλλους παράγοντες και μπορεί να είναι ένα απλό σφράγισμα, μια ολική θήκη πορσελάνης, ένα επένθετο συνθετικής ρητίνης, κλπ.

 
Category: Γενική Οδοντιατρική
Published on 03 January 2013 Hits: 14734
Print

Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα (εμφυτεύματα δοντιών) είναι βίδες που τοποθετούνται μόνιμα στη γνάθο και αποτελούν μέθοδο αποκατάστασης των χαμένων δοντιών. Τα οδοντικά εμφυτεύματα χρησιμεύουν επίσης και για τη σταθεροποίηση τεχνητών οδοντοστοιχιών.

Οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν υγιή ούλα και αρκετό οστό στη γνάθο για να υποστηρίξει τη βίδα (οδοντικό εμφύτευμα) και τα τεχνητά δόντια. Χρειάζεται, επίσης, να είναι διατεθειμένοι να διατηρούν καλή στοματική υγιεινή και να επισκέπτονται τον οδοντίατρο τακτικά.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα απαιτούν δύο ή περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις σε ένα διάστημα μερικών μηνών. Πρώτα, αποκαλύπτεται το οστό στην περιοχή της γνάθου απ' όπου λείπει το δόντι. Έπειτα, δημιουργείται μια τρύπα μέσα στο κόκαλο (φρεάτιο) στην οποία τοποθετείται η βίδα (εμφυτευματα δοντιων) . Αυτό γίνεται με τοπική αναισθησία. Κατόπιν, ράβονται τα ούλα πάνω από τη βίδα και το τραύμα αφήνεται να επουλωθεί για μερικούς μήνες, ώσπου να αναπτυχθεί το οστό γύρω από τη βίδα (οδοντικό εμφύτευμα), εγκλωβίζοντας και σιγουρεύοντάς τη στη θέση της.

 

emfitevma implant

 

Τότε γίνεται η δεύτερη επέμβαση κατά την οποία το τεχνητό δόντι τοποθετείται πάνω στο οδοντικό εμφύτευμα. Αυτό απαιτεί τη δημιουργία μιας μικρής τρύπας στα ούλα, που θα επιτρέψει την τοποθέτηση του τεχνητού δοντιού στη βίδα (οδοντικό εμφύτευμα) μόνιμα, ή θα επιτρέπει στον οδοντίατρο να το αφαιρεί.

Τα θετικά των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι ότι δεν χρειάζεται να τροχιστούν διπλανά δόντια, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως στηρίγματα για να αντικατασταθούν ένα ή περισσότερα χαμένα δόντια. Επίσης, μπορούν να προσφέρουν σταθερότητα σε ολικές οδοντοστοιχίες.

Το αρνητικό είναι το υψηλό τους κόστος. Παρ'όλο που ορισμένοι οδοντίατροι αντιπαρέρχονται την άποψη αυτή λέγοντας ότι αν τα οδοντικά εμφυτεύματα κρατήσουν για 10 και πλέον χρόνια, οι εργασίες που θα γινόταν στο στόμα σας για να αποκαταστήσουν την περιοχή σε αυτό το διάστημα ίσως να κόστιζαν παραπάνω (και ίσως να έχουν δίκαιο), εσείς θα κληθείτε να πληρώσετε άμεσα και όχι σε 10ετείς δόσεις.

 
Category: Γενική Οδοντιατρική
Published on 01 January 2013 Hits: 14639
Print

Πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα δόντια που χάθηκαν;

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία προσθετικών μεθόδων και υλικών:

  • ακίνητες προσθετικές εργασίες (γέφυρες)
  • κινητές οδοντοστοιχίες (ολικές ή μερικές)

Γέφυρες

"Γέφυρα" αποκαλούμε μία ακίνητη προσθετική εργασία που αντικαθιστά ένα η περισσότερα δόντια που λείπουν και στηρίζεται σε δύο τουλάχιστον γειτονικά φυσικά δόντια - στηρίγματα. Οι γέφυρες, είναι σταθερά κολλημένες στα φυσικά δόντια, σε αντίθεση με τις κινητές οδοντοστοιχίες, οι οποίες αφαιρούνται και επανατοποθετούνται στο στόμα από τον ίδιο τον ασθενή. Ανάλογα με το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένες οι γέφυρες ταξινομούνται σε Μεταλλο-κεραμικές, ολοκεραμικές, μεταλλο-ακρυλικές.

194
Παλαιού τύπου μεταλλο-ακρυλικές γέφυρες (αριστερά)

Πλεονεκτήματα των γεφυρών: Οι γέφυρες εμφανίζουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις κινητές οδοντοστοιχίες:

  • Είναι σταθερές
  • Οι ασθενείς τις αποδέχονται πολύ εύκολα, χωρίς να αισθάνονται ότι έχουν ένα ξένο σώμα μέσα στο στόμα τους
  • Αποκαθιστούν καλύτερα τη μασητική λειτουργία
  • Εχουν πολύ καλή αισθητική, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν διακρίνονται καθόλου από τα φυσικά δόντια.

Κινητές οδοντοστοιχίες

Οι κινητές οδοντοστοιχίες είναι προσθετικές εργασίες σχεδιασμένες έτσι ώστε να αφαιρούνται και να επανατοποθετούνται στο στόμα από τον ίδιο τον ασθενή.

Σε ποιες περιπτώσεις τοποθετούνται;

  • Όταν έχουν εξαχθεί όλα τα φυσικά δόντια (ολικές οδοντοστοιχίες)
  • Όταν έχει χαθεί μεγάλος αριθμός φυσικών δοντιών και τα εναπομείναντα δόντια δεν επαρκούν ή δεν είναι ικανά να στηρίξουν μία ακίνητη γέφυρα πορσελάνης (μερικές οδοντοστοιχίες)

Πλεονεκτήματα των κινητών οδοντοστοιχιών

  • Χαμηλό κόστος, σε σύγκριση με τις ακίνητες.
  • Γρήγορη και εύκολη ή διαδικασία για την κατασκευή τους.
  • Μπορούν πάντα να δώσουν λύση, ακόμα και σε καταστάσεις που οι άλλες μέθοδοι (γέφυρες-εμφυτεύματα) αδυνατούν.
  • Καλή αισθητική απόδοση, στις περισσότερες περιπτώσεις.
  • Αποκαθιστούν σε μεγάλο βαθμό την μάσηση, φώνηση και την αισθητική του ανθρώπου πού έχασε τα δόντια του και υποστηρίζουν τους μαλακούς ιστούς του προσώπου (μάγουλα, χείλη) που αλλοιώνονται μετά την απώλεια των δοντιών

mixanaki mixanaki2Κλασσικού τύπου μερική οδοντοστοιχία με μεταλλικά άγκιστρά (αριστερά), που αντικαταστάθηκε με νέα μερική οδοντοστοιχία που φέρει συνδέσμους ακριβείας

 

Στεφάνες

Στεφάνη (ή κορώνα) ονομάζουμε μία θήκη που κατασκευάζεται στο εργαστήριο και συγκολλάται στο φυσικό δόντι, καλύπτοντάς το εντελώς.

Σε ποιες περιπτώσεις τοποθετούνται στεφάνες ;

  • Όταν ένα δόντι έχει χάσει μεγάλο μέρος από την μάζα του, λόγω τερηδόνας, κατάγματος ή άλλης αιτίας και δε μπορεί να αποκατασταθεί με πιο απλή μέθοδο (σφράγισμα, επένθετο κ.λπ.)
  • Προληπτικά σε δόντια που κινδυνεύουν να σπάσουν (κυρίως απονευρωμένα πίσω δόντια)
  • Για λόγους αισθητικής: αν θέλουμε να αλλάξουμε χρώμα, σχήμα, διάταξη στα πρόσθια δόντια και δεν υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής πιο συντηρητικής τεχνικής (όψεις, λεύκανση, bonding κ.λπ.)

Οι μεταλλοκεραμικές στεφάνες είναι αυτές που χρησιμοποιούνται συχνότερα απ' όλα τα άλλα είδη στεφανών (οι γνωστές θήκες πορσελάνης). Αποτελούνται από έναν μεταλλικό σκελετό ο οποίος καλύπτεταί εξολοκλήρου με κεραμικό υλικό (πορσελάνη). Οι στεφάνες αυτού του τύπου έχουν καλή αισθητική, μεγάλη αντοχή και ευρύ φάσμα εφαρμογών (πρακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε περίπτωσή χρειάζεται τοποθέτηση στεφάνης).

 
Βρίσκεστε εδώ:   HomeΓενική ΟδοντιατρικήΠροσθετική δοντιώνΥπηρεσίεςΓενική Οδοντιατρική